Napustio nas je zamenik glavnog i odgovornog urednika Slobodan Jauković, čovek koji je potonjih godina doprinosio održanju nivoa kvaliteta časopisa Arhe. U znak poštovanja i sećanja Uredništvo je odlučilo da posthumno u rubrici In memoriam objavi tekst profesora Jaukovića „Hajdeger kao rektor“. Tekst ne osvetljava samo jednu stalno intrigantnu temu o sudbini filozofa i filozofije u vremenima nehumanosti, neko jednako otvara pitanje o sudbini filozofije u vremenu neobičnog entuzijazma s kojim se s istorijske pozornice hoće maknuti humboltovski univerzitet kao svetonazorna doktrina, obrazovno-životna praksa i smisao univerzitetske zajednice znanja.

Časopis Arhe ulazi u desetu godišnjicu svoga postojanja i delovanja. Hod vremena i dvadesetak objavljenih svesaka časopisa prilika su da se proceni smisao i vrednost osnovne programske i izdavačke orijentacije. Bez sumnje, takva koncepcija je izdržala probu vremena. Odelovila se u nizu tematskih priloga koji su posvećeni najznačajnijim filozofskim likovima u povesti filozofije, kao i najznačajnijim disciplinarnim granama filozofije. Uredništvo časopisa je uvereno da ta orijentacija nije iscrpljena u svojim unutrašnjim mogućnostima te da se s podjednakim razlozima može očekivati da i dalje bude plodotvorna.

Ova sveska časopisa posvećena je Spinozinoj filozofiji. Tematski blok otvara tekst Maje Solar u kome se Spinozina filozofija tematizira propitivanjem mogućnosti da se njezino težište traži u protivstavu filozofiji Tomasa Hobsa. Una Popović propituje nekada slavljeni i kritički osporavani matematsko-geometrijski metod u filozofiji, koji je u paradigmatskom obliku izložen i proveden u Spinozinoj filozofiji. Stanko Vlaški razmatra pitanje koje je od izuzetnog značaja za razumevanje razvitka filozofije u Nemačkoj u drugoj polovini 18. i prvoj polovini 19. veka. To je pitanje o recepciji Spinoze u nemačkoj filozofiji, čiji je najznačajniji topos čuveni „Spor o ateizmu“. Milena Stefanović ispituje mogućnosti egzegeze Spinozine političke filozofije na temelju potonjeg paragrafa „Političkog traktata“. Tematska obrada problematike Spinozine filozofije obogaćena je prevodom Jakobijevih „Razgovora o Spinozi“.

U rubrici Studije i ogledi objavljujemo tekst Nebojše Grubora o problemu metode u estetici Sretena Petrovića. Marica Rajković iznova otvara problem razumevanja pozicije umetnosti u Šelingovoj filozofiji. Goran Rujević raspravlja o jednom specifičnom problemu logiciteta empirijske matematike u Milovoj filozofiji.
U rubrici Prilozi objavljujemo dva priloga. Una Popović daje prikaz knjige Damira Smiljanića Sinestetika. Skica patičke teorije saznanja, dok Goran Rujević donosi osvrt na međunarodnu radionicu filozofija fizike, održanu u Beogradu u martu ove godine.

UREDNIŠTVO

Objavljeno: 03. 09. 2015.